Deprem Bölgesinden Haber Var

Van depreminden bir gün sonra Avcılar Vakfı’nın da aralarında yeraldığı İnsan essentialbits  ve Medeniyet Hareketi temsilcileri bölgeye gitti.

İMH yönetim kurulu üyesi Orhan DEMİRAL’ın bölgeden edindiği izlenimleri sizlerle paylaşıyoruz.

Değerli dostlar bu sabah Avcılar Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve İMH Genel Başkan Yardımcısı KemaCheap Ralph Lauren Polo Outlet UK   l Özden, İMH Yönetim Kurulu üyesi Şaban Kılıç ve Bağcılar İMH Başkanı Muhammet Latif Kaya ile birlikte Ağrı üzerinden deprem bölgesine ulaştık. İlk olarak hasarın en yoğun olduğu Erciş ilçesinde gözlemler ve tespitlerde bulunduk.

Şehir merkezinde özellikle çok katlı binalarda yıkımın boyutları çok fazla. Bir çok binanın alt katında cafeterya, kahvehane, ve oyun salonu olması nedeniyle enkaz kaldırma çalışmalarının devamında ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Bir çok kişinin kayıp olması bu endişeyi besliyor. Acil kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarında bir çok ekip görev yapıyor. Bu ekipler dönüşümlü olarak çalışmalarını sürdürüyorlar. Bizim bulunduğumuz süre içerisinde 4 kişi enkazdan canlı kurtarıldı.

Binaların hasır betonlar üst üste gelecek şekilde yıkılması arama ve kurtarma çalışmalarını güçleştiriyor. Bölgede binaların yarıya yakını ağır hasarlı olduğundan hiç bir dükkan, market ve diğer alışveriş mekanı açık değil. İnsanların elinde para olsa bile bireysel alışveriş yapacak imkan yok.

Erciş ilçesinde kardeş kuruluşlardan AKDAV üyesi Başak-Der binası maalesef yıkılmış durumda. Dernek başkanı bir ders esnasında depreme yakalandığından diğer kişilerin dışarı çıkmasını sağlanmasına rağmen kendisi içeride kalarak vefat etmiş. Anadolu Platformu Başkanı Turgay ALDEMİR ağabeye taziyelerimizi ilettik. Bunun yanında başka kuruluşlara da taziye ziyaretlerinde bulunduk.

Erciş’ten sonra Van’a geçerken köylere uğrayarak durumu yerinde görmek istedik.

Van’ın köylerinde durum ilçelerden daha vahim. Kerpiç evlerin tümü yıkılmış veya içine girilemez bir hal almış. 4 aileye bir çadır verilmiş. Bir ailenin çadırlarının kurulmadığını ifade etmeleri üzerine abilerimizle gece karanlığında araba farı ışığında çadırı kurarak bir nebze gönlümüze su serptik. İstanbul’dan geldiğimizi öğrenen tüm kardeşler hepimizi duygulandıran ifadelerle muhabbetlerini ifade ettiler.

Şu anda Van merkeze ulaştık. Buradaki gözlem ve istişareler neticesinde yapabileceğimiz işleri planlayacağız.

Tüm dostların bu bölgeye kalıcı yardım yapılabilmesi için bizlere desteğini ortaya koymalarını önemle rica ediyoruz.

"Deprem Bölgesinden Haber Var" yorumları:

Yorum yapın